Novi projekt: Znanstvenici razmatraju plan zatamnjivanja Sunca kako bi spasili Zemlju!

Velika prepreka globalnog geoinženjeringa jest činjenica da bi sve države trebale biti složne kako bi se donijela takva odluka

U novom radu objavljenom u časopisu Environmental Research Letters, istraživači predvođeni znanstvenicima sa Sveučilišta Cape Town sugeriraju da bi izbacivanje reflektirajućih čestica u Zemljinu atmosferu u konačnici moglo omogućiti Zemlji da podnese razarajuću sušu kao posljedicu trajnih klimatskih promjena.

Ideja da dodavanjem određenih vrsta čestica u atmosferu, kako bi se spriječilo da određeni postotak Sunčeve svjetlosti dospije na površinu, možda zvuči kao potpuno smiješna ideja, ali ako govorimo o sprečavanju svjetskog kolapsa, moramo biti otvoreni i prema najluđim mogućnosti. Istraživači koji su napisali ovaj rad sugeriraju da bismo mogli potencijalno smanjiti šanse za sušu i tzv. Dan nula (termin koji se daje hipotetskom danu kada je svijet službeno ostao bez dovoljno čiste voda za cjelokupno čovječanstvo).

Velika prepreka između čovječanstva i globalnog geoinženjeringa jest činjenica da bi svi trebali biti složni da bi se donijela takva odluka. Jedna zemlja ne može jednostavno otići i odlučiti prigušiti svjetlo za nas ostale, a da ne osigura da se sve zemlje slože s tom odlukom. Naravno, to bi vjerojatno dovelo do ozbiljnog odbijanja mnogih nacija. U svakom slučaju, plan na papiru je upravo to, samo plan, i ne planira se pokretati… još uvijek.