Bill Gates: Harvardov plan za blokiranje Sunčeve svjetlosti izvrsna je ideja!

Sveučilište Harvard moglo bi započeti testove eksperimentiranja s blokiranjem dijela sunčeve svjetlosti već ovog lipnja

Znanstvenici sa sveučilišta Harvard predložili su radikalan eksperiment sposoban smanjiti učinke globalnog zatopljenja, a osnivač Microsofta Bill Gates ideju potkrepljuje i novcem. Prvo ispitivanje moglo bi već biti provedeno tijekom lipnja ove godine.

Nazvan Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), projekt je znanstveni eksperiment osmišljen kako bi nam pomogao da bolje shvatimo mogućnost primjene stratosferskih aerosola u polju solarnog geoinženjeringa.

Eksperiment uključuje letenje balonom iznad Švedske kako bi se utvrdilo može li blokirati Sunčevu svjetlost na putu do Zemlje, s nadom da će stvoriti novi način borbe protiv globalnih klimatskih promjena. Test će procijeniti kemijske reakcije u stratosferi kroz balon koji će letjeti na nadmorskoj visini od 10 km. Istaknuto je da je jedan od privatnih donatora koji financiraju eksperiment Bill Gates.

Jednom kada balon postigne ciljnu nadmorsku visinu, on će poslati reflektirajuće čestice u atmosferu namijenjene blokiranju izravnog Sunčevog svjetla. U teoriji bi to moglo smanjiti učinke globalnog zatopljenja. Ako sve bude išlo po planu, SCoPEx bi mogao postati glavni korak u promjeni ishoda nove klimatske krize. 

Ovaj će eksperiment koštati otprilike 20 milijuna dolara. Da bi to funkcioniralo na globalnoj osnovi, države i milijarderi morali bi krenuti u kopiranje predstojećeg eksperimenta širom svijeta, i nema podataka kako bi to moglo utjecati na biljke i divlje životinje.