Velika moć vjetroelektrana: Danci grade umjetni otok u Sjevernom moru!

Otok, koji će koštati oko 30 milijardi eura, približit će Dansku prema njezinom cilju o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine

Danska je napravila veliki korak u zelenoj tranziciji i dogovorila je izgradnju umjetnog otoka u Sjevernom moru koji će biti prvo svjetsko središte za energiju vjetra. Otok čiste energije od 120.000 m² (12 hektara) koštat će oko 30 milijardi eura, nalazit će se 80 km od obale Danske i osigravat će energiju za nekoliko europskih država. Ambiciozni plan želi se dovršiti do 2033. godine, a u početku će opskrbljivati tri gigavata električne energije, što je ekvivalentno tri milijuna kućanstava (na kraju će doseći i 10 GW), i snažno će pokrenuti Dansku prema cilju klimatske neutralnosti 2050. godine.

Glavni cilj bit će korištenje obnovljive energije prikupljene zahvaljujući početnih 200 vjetroagregata na moru, kojima će se dodati još u budućnosti. Čvorište će prikupiti tu energiju i distribuirati je između zemalja na svojoj električnoj mreži.

Energetsko čvorište u Sjevernom moru bit će najveći građevinski projekt u povijesti Danske. To će dati veliki doprinos ostvarenju ogromnog potencijala za europski vjetar s pučine, a ja sam uzbuđen zbog naše buduće suradnje s drugim europskim zemljama – rekao je danski ministar za klimu Dan Jørgensen.