Prometne kazne i prekršajni nalozi: Potpisati ili ne potpisati, pitanje je sad!

Postoji usmena legenda kako bi se svakako na mjestu počinjenja prekršaja trebalo suzdržati od potpisivanja bilo čega, osobito obaveznog prekršajnog naloga i zapisnika o izmjerenoj brzini, a alkotestiranje da ne spominjemo. Vjerujte, neće pomoći!

Iskusni dobro znaju da im se crno piše kad se policijski službenik uhvati blokića. To znači da retoričko umijeće uvjeravanja u vlastitu nevinost i razloge za ispriku nije polučilo uspjeh. U tom trenutku mnogi prelaze na plan B. Postoji usmena legenda kako bi se svakako na mjestu počinjenja prekršaja trebalo suzdržati od potpisivanja bilo čega, osobito obaveznog prekršajnog naloga i zapisnika o izmjerenoj brzini, a alkotestiranje da ne spominjemo. Razlog tome navodno se nalazi u činjenici kako se tim suprotstavljanjem sebi osigurava dobra pozicija u daljnjem postupku, odnosno prilikom podnošenja prigovora protiv prekršajnog naloga ili bilo kakvog pravnog lijeka. Kad se bude posegnulo za pravnim lijekom, kao glavni argument, mnogi misle navesti kako su u obaveznom prekršajnom nalogu navedene same neistine, posve proizvoljni ni s čim potkrijepljeni navodi, da se poriče počinjenje prekršaja koji se stavlja na teret te da su upravo to bili razlozi zbog kojih se na “licu mjesta” odbio potpisati prekršajni nalog. Sumirat ćemo, neki mudri savjetnik konstruirao je očito sveprisutnu priču kako potpisivanje prekršajnog naloga zapravo znači da se slažete sa svim što u njemu piše, a da nepotpisivanjem upućujete na protivljenje sadržaju i preuzimanju naloga te da će vas to u kasnijem postupku dovesti do utvrđenja nevinosti. Izvlačenja od kazne drugim riječima.  Reći ćete na sudu da policijski službenik ima nešto osobno protiv vas, da vam je natovario sve i svašta što sa stvarnim činjenicama nema nikakve veze, nego je posljedica njegova izravnog animoziteta prema vašem liku, djelu i automobilu. Upravo je to razlog zbog čega niste željeli potpisati obavezni prekršajni nalog iskazujući time neslaganje s njegovim sadržajem što ujedno znači da nema ni uredne dostave tog prekršajnog naloga i to je po vama pogreška u koracima i formalni propust zbog kojeg ćete izbjeći kaznu. Kad takva igra na terenu ne poluči uspjeh, onda nam se članovi žale na loš izbor savjetnika.

Kad odbijete potpisati obavezni prekršajni nalog na mjestu počinjenja prekršaja, odnosno odgovarajuće zapisnike, nitko zbog toga neće očajavati. Policijski službenik će mrtav-hladan konstatirati da ste odbili potpisati i izrazom lica prekaljenog igrača pokera uručiti vam prekršajni nalog. To što na njemu nema vašeg potpisa, policijskog službenika neće ni malo uzrujati, a vjerujte ni suca prekršajnog suda. Sudska praksa rekla je što ima za reći po tom pitanju.

U predmetu IR-482/16, od 10. XI. 2016. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, nakon što je uvidom u spis utvrdio da je osuđeniku uručen obavezni  prekršajni nalog i zapisnik o izmjerenoj brzini kretanja vozila, ali je on odbio potpisati obavezni prekršajni nalog, kao i zapisnik o izmjerenoj brzini kretanja vozila, zauzeo je u svojoj odluci od 10. studenog 2011. stajalište kako: “Odbijanje potpisivanja obaveznog prekršajnog naloga na mjestu utvrđenja prekršaja, koji mu je uručen u ruke, nema utjecaja na urednost izvršene dostave”.