Lexus je testirao vozače ljubitelje mobitela: Na više od četiri sekunde zaklonio im je vid u vozilu!

Lexusova akcija pokazuje da nepažnja na cesti može rezultirati tragedijom

Svi znaju da su slanje SMS-ova i vožnja opasni i ilegalni. Ipak, ljudi to i dalje rade. Kako bi pokazao zašto slanje poruka za upravljačem vozila nije nešto što biste ikada trebali raditi, Lexus je opremio poseban NX model s posebnom oblogom stakala koja može postati neprozirna.

Lexus je postavio oblogu kako bi blokirao vozačev pogled prema van na 4,6 sekundi, što je prosječno vrijeme potrebno za odgovor na tekstualnu poruku dok ste za upravljačem vozila. Tada su Lexusovi stručnjaci pustili vozače na zatvorenu stazu s preprekama kako bi osjetili što se može dogoditi ako ne gledaju na cestu. Lexus je dodao prepreke ispred vozila kada je zatamnio prozore. Lexusova akcija pokazuje da nepažnja na cesti može rezultirati tragedijom.

Premda se 4,6 sekundi možda ne čini dugim periodom, brzinom od 112 kilometara na sat prešli biste skoro 144 metra ne gledajući cestu. Dovoljno je pogledati izraze lica vozačica i vozača u vožnji, koji su prije same vožnje priznali da pišu i čitaju poruke, da shvatite koliko je to opasno. 

Pogledajte video i još jedanput se uvjerite koliko je opasno koristiti mobitel u vožnji.