Zagađena voda iz nuklearke u Fukushimi završit će u oceanu: Koliko je to opasno?

Treba imati na umu da 15 zemalja i regija ograničava uvoz japanskih poljoprivrednih i ribljih proizvoda više od 10 godina nakon nuklearne krize u Fukušimi

Japanski premijer Yoshihide Suga izjavio je u srijedu da će vlada uskoro morati odlučiti hoće li pustiti kontaminiranu vodu, koja se nakupila u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, u ocean. Suga je to rekao na sastanku s Hiroshiem Kishiem, čelnikom Nacionalne federacije udruge ribara, koji je izrazio snažno protivljenje ribarske industrije toj odluci. Prema premijeru, vlada je odluku odgađala dovoljno dugo, a zbog toga što tvornici gotovo ponestaje prostora za skladištenje onečišćene vode, pa je očito da je solucija s ispuštanjem vode u ocean postala neizbježna, izvještava Japan Times.

Nuklearna elektrana Fukushima Daiichi, koja je pretrpjela topljenje jezgre zbog potresa i tsunamija u  2011. godine, generira veliku količinu vode zagađene zračenjem koja se koristi za hlađenje rastopljenih elemenata. Sada se očekuje da će se kapacitet skladišta spremnika za vodu u kompleksu, koji su akumulirali više od 1,2 milijuna tona pročišćene vode, napuniti oko jeseni 2022. Budući da će biti potrebne dvije godine pripreme za ispuštanje vode, Sugina administracija želi donijeti formalnu odluku što je prije moguće.

Ta se voda tretira naprednim sustavom za preradu tekućina poznatim kao ALPS. Sustav uklanja većinu onečišćenja, međutim, ne može ukloniti radioaktivni tritij, nusprodukt nuklearnih reaktora. Prošle godine u veljači, japanska vladina komisija predložila je različite načine zbrinjavanja vode, od isparavanja ili skladištenja pod zemljom do ispuštanja u ocean. U ožujku je Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. (TEPCO), koja je vlasnik elektrane, osmislio plan za razrjeđivanje vode ispod zakonske granice za koncentraciju radioaktivnih materijala, dok je vlada najavila da će donijeti odluku u listopadu prošle godine. Ipak, odlučeno je da je potrebno više vremena za raspravu.

Kad su se razmatrali troškovi i tehnička izvedivost, vlada je preferirala razrjeđivanje vode koja sadrži tritij i ispuštanje u more. Nakon pročišćavanja vode i razrjeđivanja tricija, voda bi se mogla ispustiti tijekom perioda od 30 godina. Ova metoda osigurat će da voda neće biti opasna za ljude, tako barem kažu japanski dužnosnici.

Međutim, kontroverznom planu snažno se protive ribari i neke lokalne vlasti koje se boje moguće štete lokalnom ulovu i uzgoju ribe i rakova. Susjedne zemlje poput Kine i Južne Koreje također su izrazile zabrinutost zbog ispuštanja kontaminirane vode. Iako je plan i dalje nepopularan, Međunarodna agencija za atomsku energiju podržala je plan japanske vlade. Generalni direktor Rafael Grossi, tijekom posjeta kompleksu Fukushima u veljači, rekao je da je taj postupak u skladu s međunarodnom praksom u nuklearnoj industriji te da je to uobičajeni način ispuštanja vode iz nuklearnih elektrana.

Treba imati na umu da 15 zemalja i regija ograničava uvoz japanskih poljoprivrednih i ribljih proizvoda više od 10 godina nakon nuklearne krize u Fukushimi…