Igre za koje ne želite znati: NASA i ostale agencije u Beču treniraju simulacije udara asteroida u Zemlju!

Cijeli je scenarij osmišljen s ciljem da budemo spremni za moguću prijetnju

Izgubili smo trag koliko puta je naš svijet uništen udarom asteroida u filmovima i knjigama znanstvene fantastike. Svijet dinosaura koji je došao prije nas, a možda i neki drugi prije toga, svjedočio je takvom uništavanju iz prve ruke, a određeni su izgledi i da ćemo se i mi suočiti s takvim eksplozivnim problemom. Mali su, doduše, ali ne treba ih zanemarivati. Jedina razlika je u tome što imamo sposobnost uzvratiti udarac. Barem u teoriji. Već neko vrijeme razne agencije i organizacije širom svijeta pokušavaju smisliti scenarije udara i naš odgovor na njih u pokušaju da nas učine bolje pripremljenima za ono što će nam se dogoditi.

Ovog tjedna u Beču, u Austriji, održava se 7. IAA-ina planetarna obrambena konferencija, a tamo su svemirske agencije NASA, ESA, JPL i drugi simulirati udar asteroida. Točnije, 26. travnja sudionici su se pretvarali da su otkrili potencijalno opasan objekt u blizini Zemlje.

Cijeli je scenarij osmišljen s ciljem da promatrači, stručnjaci svemirskih agencija, političari i građani reagiraju na vrijeme, odnosno budu spremni za moguću prijetnju. Ovo je osmi scenarij ove vrste u kojem NASA sudjeluje, a dio je Nacionalne strategije i akcijskog plana za pripravnost za bliske susrete objavljene 2018. godine. Također je povezan s misijom dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART) koja će se provesti 2022. Potonji će vidjeti samoubilačku letjelicu koja će pogoditi asteroid na 11 milijuna km od Zemlje kako bi vidjeli može li promijeniti njegov smjer.