Pomorska preventiva nakon nasukavanja Ever Givena: Mini Sueski kanal uči moreplovce kako proći kroz pravi kanal!

Francuski kompleks za obuku pomaže pomorcima da vježbaju svoje navigacijske vještine na mini brodovima na jezeru

Sueski kanal postao je još poznatiji posljednjih tjedana nakon što ga je kontejnerski brod Ever Given blokirao gotovo na tjedan dana, pritom uzrokujući velike poremećaje i gubitke. Vijest je šokirala pomorski svijet, ali srećom za brodarske tvrtke, postoje preventivna rješenja koja zaustavljaju ili barem minimaliziraju rizik da masivni brodovi ponovno zapnu u nezgodnim kanalima.

Jedno takvo rješenje može se naći na jezeru u istočnoj Francuskoj u objektu za obuku Port Revel. Tamo kapetani brodova i pomorski kormilari mogu trenirati ili izoštriti svoje navigacijske vještine sjedeći na brodićima i krećući se ključnim brodskim kanalima. U razgovoru, vlasnici objekta rekli su kako su zabilježili porast zanimanja nakon incidenta Ever Given, a lako je shvatiti i zašto.

Luka Revel nudi brojne mini trgovačke rute za pomorce, uključujući Sueski kanal – izgrađen na modelu 1 naprema 25 od njegovih uobičajenih razmjera. Ostali minijaturni plovni putovi uključuju zaljev San Francisco i Port Arthur u Meksičkom zaljevu. Polaznici moraju upravljati kontejnerskim brodovima umanjenim vodenim putovima, a ako to nije bio dovoljan test, vježbalište također dodaje niz drugih stvarnih scenarija, poput jakih podvodnih struja, generiranih strojem valova, kao i tehnička pitanja poput kvarova motora i problema s upravljanjem.

Poanta je pripremiti osoblje brodova za suočavanje sa stvarnim scenarijima s povjerenjem i znanjem te kako bi se umanjili rizici situacija kao u Sueskom kanalu, koji je svaki dan blokirao prolazak 9,6 milijardi dolara tereta.

Inače, ako vas zanima što u 18.000 kontejnera prevozi Ever Given koji je još uvijek u Egiptu – to su kućanski aparati, elektronika, najmještaj i obuća… Vlasnici robe žele je što prije i traže da se negdje iskrca, ali u Egiptu nema kranova koji bi to mogli učiniti. Možda bi, da se smire, mogli pogledati ovu vježbicu iz Port Revela…