Problemi za Teslu: Proizvođač ostaje bez glavnog izvora prihoda, novca Fiat Chryslera!?

Od 2019. do danas Fiat Chrysler je Tesli uplatio ogromnih dvije milijarde eura i time osigurao profit američkoj kompaniji

Znate li zašto Tesla Motors posluje pozitivno? Vlastiti biznis s automobilima još je u minusu, ali on donosi jedan nusprodukt – mogućnost da se u Europi prodaju takozvani krediti drugim proizvođačima. Naime, na razini Europske unije svi proizvođači čiji ukupni prosjek prodanih automobila prelazi 95 g/km CO2 moraju plaćati posebne kredite.

Prije nego što je posto dio grupacije s Peugeotom, Citroenom i Opelom talijanski proizvođač Fiat premašivao je zadana vrijednosti i zbog toga je trebao plaćati visoke penale EU. No, procijenjeno je da je jeftinije kupiti takozvane ekološke kredite od kompanija koje nemaju problem s emisijom CO2. Tesla ih je imala napretek jer proizvodi samo električne automobile i ima nultu emisiju CO2.

Od 2019. do danas Fiat Chrysler je Tesli uplatio ogromnih dvije milijarde eura i time osigurao profit američkoj kompaniji. Bez toga, situacija ne bi bila ružičasta, odnosno Teslin automobilski biznis ne bi stvarao profit. Sada predstavnici Stellantisa (novog koncerna u kojem je Fiat Chrysler) pregovaraju s Teslom da se izvuku iz dugogodišnjeg ugovora jer im kupovanje kredita više nije potrebno. Imaju dovoljno električnih vozila s kojima u Europi mogu rušiti prosjek ispod 95 g/km CO2, a Teslu čekaju poslovni problemi… Zamislite da vam netko u dvije godine isporuči dvije milijarde eura i potom zatvori slavinu?!