Hipersonični let: Još smo korak bliže brzinama aviona većima od 20.000 km/h!

U novoj studiji istraživači UCF-a uspjeli su održati trajanje detonacijskog vala tri sekunde stvarajući novu hipersoničnu reakcijsku komoru

Znanstvenici Sveučilišta na srednjoj Floridi rade na svojoj tehnologiji koja bi mogla utrti put hipersoničnom letu, poput putovanja iz New Yorka u Los Angeles za manje od 30 minuta. U svom najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, znanstvenici su otkrili način za stabilizaciju detonacije potrebne za hipersonični pogon stvaranjem posebne hipersonične reakcijske komore za mlazne motore.

Sustav bi mogao omogućiti zračni promet brzinama od 6 do 17 maha, što je od 7400 do više od 20.000 km/h. Tehnologija iskorištava snagu kosog detonacijskog vala koji je stvoren korištenjem kutne rampe unutar reakcijske komore kako bi stvorio udarni val koji inducira detonaciju za pogon. Za razliku od rotacijskih detonacijskih valova koji se vrte, kosi detonacijski valovi su stacionarni i stabilizirani. Tehnologija poboljšava učinkovitost mlaznog pogonskog motora tako da se generira više snage uz manje goriva od tradicionalnih pogonskih motora, čime se olakšava opterećenje gorivom i smanjuju troškovi i emisije. Uz brže putovanje zrakoplovom, tehnologija bi se mogla koristiti i u raketama za svemirske misije kako bi ih učinile lakšima zahtijevajući manje goriva, putovale bi dalje i imale bi čistiji ispuh.

U novoj studiji istraživači UCF-a uspjeli su održati trajanje detonacijskog vala tri sekunde stvarajući novu hipersoničnu reakcijsku komoru, poznatu kao hipersonična reakcija visoke entalpije ili HyperREACT. Postrojenje sadrži komoru s kutnom rampom od 30 stupnjeva u blizini komore za miješanje pogona koja stabilizira kosi detonacijski val.