Kažnjivo ponašanje: Vrijeđanje policijskih službenika pri nadzoru prometa skupa je avantura!

Sudska praksa akcentirala je i govor i gestu kao načine omalovažavanja i vrijeđanja

Kada je riječ o komunikaciji s policijskim službenicima do koje najčešće dolazi, budimo iskreni pri obavljanju kontrole prometa tu postoje neka pravila! Postoje i sankcije za njihovo nepoštivanje. Svaki vozač kad ga policijski službenik zaustavi i obrati mu se ima neku svoju taktiku u pogledu komunikacije. Je li ona pomno uvježbana ili je produkt trenutne inspiracije, nije odveć bitno. Uglavnom se preporučuje metoda prema kojoj lijepa riječ i zlatna vrata otvara. Neki trepću i gledaju skrušeno u pod ili vrhove cipela, neki nemoćno i skrušeno sliježu ramenima, neki se raspravljaju do iznemoglosti, neki prepiru, neki čudom čude što ih je snašlo.

S druge strane policijski službenici doista imaju propisano kako se trebaju ophoditi prema građanima pri obavljanju policijskih poslova. Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenik  utvrđuje obvezu da se pri obavljanju policijskih poslova ophode prema građanima uljudno, pozdrave ih te ih oslovljavaju riječima, gospođo odnosno gospodine. Doslovno tako!

Bilo kako bilo, kad vas se zatraže dokumenti, ona klasika, vozačka i prometna, treba paziti na retoriku, govor ali i geste. Sve što se može protumačiti kao ponižavanje ili vrijeđanje je kažnjivo! Standardi tumačenja su različiti i vrlo rastezljivi, elastični poprilično. Znate i sami da ovi prostori imaju čitavu lepezu gesta koje se mogu podvesti pod uvredljive. Uglavnom je riječ o pokretima tijelom, odnosno udovima. Pojedini prsti u određenoj poziciji, jezik, savinuta ruka na određeni način, histerično lupanje prstom po sljepoočnici, kreveljenje i još štošta, samo mašti dajte na volju.  Člankom 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, uz ostalo, propisano je: “Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj …” Što nekog omalovažava, a što vrijeđa, različito je od čovjeka do čovjeka, od ega do ega, rekli bi neki! Sudovi su, tvrde neki drugi vrlo strogi kad je riječ o omalovažavanju i vrijeđanju policijskih službenika. Sudska praksa akcentirala je i govor i gestu kao načine omalovažavanja i vrijeđanja.“ Radnja prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira sastoji se u izražavanju odnosa (govorom ili gestom) kojim se ponižava ili vrijeđa državno tijelo, odnosno službena osoba u obavljanju službene dužnosti“,  prema stavu Visokog prekršajnog sud Republike Hrvatske, Jž-362/16, od 14. veljače 2018. Isti je sud posebno naveo kako „obraćanje službenim osoba na način da im se imputira da ne znaju posao i zakone i sređuju drugoj osobi protiv koje je podnijet optužni prijedlog, svakako nije uobičajena komunikacija i odstupa od usvojenih normi pristojnog ponašanja“. Pazite stoga što retorički imputirate! Fraze tipa: vi veze nemate, pojma o pojmu nemate, očito nisu dobrodošle!

I još jedna napomena, sitna! Sve kako poslije ne bi bilo nismo znali. Nemojte da vas zavede ona riječ „javno“ u nazivu propisa: „Zakon o prekršajima protiv javnog red i mira“. Ne to ne znači da ćete odnosni prekršaj počiniti samo ako  se policijskom službeniku obratite ili ga komentirate neprimjerenim riječima ili gestama na javnom mjestu. Ne!  Javnost, nebitna!

„Za ostvarenje tog prekršaja ne traži se da je omalovažavanje ili vrijeđanje državnog tijela odnosno službene osobe učinjeno na javnome mjestu, već je bitan sadržaj tog prekršaja da je omalovažavanje ili vrijeđanje učinjeno prigodom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili zakonitog naređenja službene osobe. Dakle, ne ulazeći u ocjenu je li okrivljenik, u konkretnom slučaju, djelovao na javnome mjestu ili ne, protivno tvrdnji žalitelja, za ostvarenje prekršaja iz čl. 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira nije bitno je li omalovažavanje ili vrijeđanje državnog tijela odnosno službene osobe učinjeno na javnome mjestu.”  Takvog je stava Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske, (Pž-37039/05, od 17. X. 2007.).

Egzotiku ostavljamo za kraj! Pitate se sigurno, krajnje „neuljuđeno“ i mimo normi pristojnog ponašanja, koliko to košta. Omalovažavanje ili vrijeđanje policijskog službenika, kolika je kazna? Tko omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana. Kazna je propisana u njemačkim markama. Orlovi, sjećate se?  Mnogi vozači, mlađe generacije se ne sjećaju, pa budu li vrijeđali policijskog službenika bit će u sto čuda. Njemačka marka je ukinuta kao samostalna valuta 1. siječnja 2002. uvođenjem eura. Preračunavati treba. Kazna se izriče po principu konverzije 1 DEM=1,95 EUR a onda se iznos u eurima preračunava u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke na taj dan. Vjerojatno bi si da nije i kazna zatvora propisana kao potencijalna kazna za vrijeđanje policijskih službenika s kojima se najčešće dolazi u bliži kontakt pri nadzoru prometa na cestama, mnogi dali oduška, ali zatvor je zatvor, a čovjek je biće slobode.