Olakšanje za Dubai: Šalju dronove u oblake i potiču kišu!

Koristeći bespilotnu letjelicu (UAV), sličnu borbenoj letjelici, impulsi električne energije izbacuju se u oblake kako bi se kapljice vode u tim oblacima zalijepile jedna za drugu

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) okreću se tehnologiji kako bi potaknuli kišu. Kako se ističe u izvješću Business Insidera, u Dubaiju, koji doseže toplinu i do 48 stupnjeva znanstvenici koriste posebnu metodu za kišu. Grad koristi bespilotne letjelice koje lete u oblake gdje zatim ispuštaju struju kako bi pokrenule kišu, što smanjuje temperature i osigurava prijeko potrebne resurse vode.

Tehnika koja se naziva zasijavanje oblaka -osmišljena je kako bi povećala niske godišnje količine oborina u tom području.

Znanstvenici sa Sveučilišta Reading u Ujedinjenom Kraljevstvu stvorili su posebnu tehnologiju zasijavanja oblaka za Dubai, koja je osmišljena kako bi iskoristila prednost velike koncentracije oblaka u Dubaiju, unatoč niskim padalinama u tom području. Koristeći bespilotnu letjelicu (UAV), sličnu borbenoj letjelici, impulsi električne energije izbacuju se u oblake kako bi se kapljice vode u tim oblacima zalijepile jedna za drugu. Kad se kapljice spoje i budu dovoljno velike, past će kao kiša.

Prema Ohio History Central u, prvi uspješan slučaj zasijavanja oblaka dogodio se 1923. godine na McCook Fieldu u Daytonu, Ohio, zahvaljujući profesoru W.D. Bancroftu sa sveučilišta Cornell – avionom je odletio u oblake i upotrijebio različite kemijske spojeve da izazove padaline.

Jedan od kontroverznih aspekata zasijavanja oblaka je činjenica da kišu uklanja iz drugih regija.