Koje su obaveze vozača kojega pretječete na cesti? Neki postupci su kažnjivi!

Svima onima koji će pretjecati sugeriramo da to čine samo kad se uvjere u sigurnost tog manevra

Pretjecanje je jedna od najopasnijih radnji u prometu, pogotovo na cestama na kojima su samo dvije prometne trake – po jedna u svakom smjeru. Uvijek ćemo savjetovati umjerenu vožnju, ali pretjecanja se događaju i događat će se i dalje pa je dobro vidjeti što Zakon  sigurnosti prometa na cestama kaže o toj radnji i obavezi vozača koje pretječete.

Dakle, vozač kojem je dan znak za pretjecanje s njegove lijeve strane dužan je pomaknuti svoje vozilo k desnom rubu kolnika i ne smije povećavati brzinu kretanja svojeg vozila dok ga drugo vozilo pretječe. Ako zbog nedovoljne širine kolnika ili njegova stanja nije moguće pretjecati bez ugrožavanja sigurnosti prometa, vozač vozila koje se kreće sporije nego vozila koja se kreću neposredno iza njega dužan je pomaknuti svoje vozilo što više udesno, a ako to nije dovoljno čim mu to bude moguće, zaustaviti svoje vozilo na prikladnom mjestu da bi propustio brža vozila.
Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

To su obaveze vozača kojega pretječete, a svima onima koji će pretjecati sugeriramo da to čine samo kad se uvjere u sigurnost tog manevra…