Boeing 747 Supertanker: Najveći avion za gašenje požara nažalost više nije u akciji!

Samo je prošle godine 747 Supertanker letio 119 puta u borbi s požarima

Jedan veliki zrakoplov na koji vatrogasna zajednica u Americi i svijetu nažalost više ne može računati je Boeing 747 Supertanker, ogromni aparat za gašenje požara koji je prizemljen u travnju prošle godine.

Boeing 747 Supertanker kapaciteta 72.670 litara vode ili tek nešto manje kamijeskog sredstva za gašenje požara, ušao je u povijest kao najveći vatrogasni avion na svijetu. Global Supertanker Services, tvrtka odgovorna za razvoj 747 Supertankera, na svojim web stranicama objašnjava da je njegov kapacitet bio gotovo dvostruko veći od kapaciteta sljedećih najbližih velikih zračnih tankera.

Samo je prošle godine 747 Supertanker letio 119 puta u borbi s požarima. Budući da je mogao doletjeti bilo gdje u manje od 20 sati i sletjeti na bilo koji aerodrom s pistom dugom 2400 metara, raspoređen je u Izraelu, Čileu i Boliviji, gdje se borio sa šumskim požarima u Amazoniji u 2019. Zrakoplov je prošle godine bio u akciji i protiv povijesnih požara u Kaliforniji.

Nažalost, tvrtki Alterna Capital Partners, koja je vlasnik Global Supertanker Servicesa, ulaganja potrebna za modernizaciju Supertankera 747, uključujući novu nadogradnju sustava za ispuštanje, bila su jednostavno prevelika. Odnosno, nisu bila profitabilna.

Alterna Capital Partners prodao je u travnju ove goine Boeing 747 Supertanker kao teretni zrakoplov, navodeći kao razlog povećanu potražnju zbog pandemije koronavirusa. U tijeku je konverzija u teretni zrakoplov, što znači da je najveći vatrogasni zrakoplov na svijetu ugasio posljednji požar… Legendarni vatrogasni 747 više ne leti, ali golemi požari na brojnim lokacijama u svijetu, vruća ljeta bez kiše i klimatske promjene  sigurno će ubrzati rasprave o nasljedniku.