Završen je posljednji test: Američki nosač aviona testiraju snažnim eksplozijama koje su izazvale potres!

U svim je prilikama USS Ford izdržao podvodne udare ukupno 18 tona eksploziva

Stanovnici Jacksonvillea na Floridi u nedjelju su doživjeli potres magnitude 3.9 koji je također zabilježio Geološki zavod SAD-a. Baš kao što je bio slučaj s potresom ranije u lipnju, ovaj je također izazvan Full Ship Shock Trialsom (FSST) američkog nosača aviona USS Gerald R.Ford.

FSST-ovi se provode od Drugoga svjetskog rata kako bi se ispitala borbena spremnost broda. Osim testiranja dizajna i sustava broda, FSST provjerava i otpornost posade u sklopu priprema za misije.

Tijekom pokusa pravi eksplozivi detoniraju blizu broda kako bi se provjerila njegova čvrstoća i sposobnost održavanja operacija u borbenom okruženju. Nedavnom eksplozijom dovršen je četveromjesečni FSST za USS Gerald Ford. Tijekom tog procesa, bojna sredstva bila su raspoređena sve bliže brodu. Ranije u lipnju uspješno je izvedeno slično ispitivanje, a zatim je uslijedilo još jedno u srpnju. U svim je prilikama USS Ford izdržao podvodne udare ukupno 18 tona eksploziva. Za riblji i ostali živi svijet u moru – nismo sigurni.

Mornarica je konstruirala klasu nosača Ford koristeći napredne metode računalnog modeliranja. Službeni izvještaj kaže da su se brod i posada izvrsno snašli u ovim vrlo teškim uvjetima i nastavili svoje djelovanje tijekom udara.

Nakon završetka provjere, USS Gerald Ford vratiti će se u područje Tidewater radi planirane šestmjesečne inspekcije. Tijekom tog razdoblja provest će se detaljni pregledi radi provjere eventualnih oštećenja nastalih tijekom ispitivanja. Nakon toga, nosač može zaploviti na otvoreno more, a oni koji su doživjeli šok zbog potresa vjerojatno su, također, položili neki test. Samo na znamo koji točno…