Američka vojska oprema teretne zrakoplove ubojitim teretom: Projektili se ispuštaju u paletama!

Sustav Rapid Dragon ima za cilj postati roll-on, roll-off sustav koji se može koristiti za brzu transformaciju teretnih zrakoplova u smrtonosne udarne platforme

Naoružanja nikad dosta, a nikad dosta i bildanja vojnih sposobnosti. Zašto, na primjer, transportni zrakoplovi ne bi ispuštali bombe, odnosno projektile?! Ured za strateško planiranje i eksperimentiranje američkih zračnih snaga (SDPE), krenuo je u ambicioznu misiju lansiranja dalekometnog razornog oružja iz vojnog teretnog zrakoplova, a nedavno je završio demonstracije na raketnom poligonu White Sands u Novom Meksiku.

Rapid Dragon se sastoji od modularne kutije u koju se može slagati više raketnih projektila. Kao u vašoj kuti za alat! Sve se kontrolira putem sustava za razmještanje oružja. Nakon što su palete ispuštene iz teretnog zrakoplova, padobrani stabiliziraju kutiju i ostavljaju dovoljno vremena za oslobađanje oružja.

Nedavno testiranje na razini sustava provedeno je pomoću teretnih zrakoplova C-17A i EC-130SJ, a korišten je niz krstarećih raketa proširenog dometa (JASSM-ER).

Ciljevi raketa programirani su u zraku. Demonstracije provedene s dva zrakoplova bile su prve s bacanjem raketa u paletama.

Sustav Rapid Dragon ima za cilj postati roll-on, roll-off sustav koji se može koristiti za brzu transformaciju teretnih zrakoplova u smrtonosne udarne platforme, pružajući zapovjednicima dodatnu fleksibilnost za gađanje više ciljeva, navodi se u priopćenju.