Kina klizi u krizu: Nema dovoljno ugljena za proizvodnju električne energije!

Nakon sukoba s Australijom krajem prošle godine, Peking je zabranio uvoz ugljena iz te zemlje

Nakon pada građevinskog diva Evergrandea, koji je generirao minuse veće od 300 milijardi dolara, Kina se suočava s još jednim velikim problemom, koji je dugoročno čak i opasniji – energetskom krizom.

Kina ima problem s ozbiljnim nedostatkom ugljena i električne energije jer proizvodnja ugljena nije pratila rastuće potrebe za električnom energijom rastućeg gospodarstva. Kineska proizvodnja električne energije povećala se za 616 teravatnih sati (13%) u prvih osam mjeseci 2021. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najveći rast došao je iz uslužnog sektora i primarne industrije.

Povećanje su pratile uglavnom elektrane na ugljen, koje su povećale proizvodnju za 465 TWh (14%) u prvih osam mjeseci. Ostali izvori energije, poput hidroelektrana, ove su godine pali zbog nestašice vode. Uz to, nuklearna energija u Kini sićušan je dio proizvodnje energije, čak i prema obnovljivim izvorima energije poput vjetra i sunca.

Potražnja koja premašuje mogućnosti opskrbe električne energije uzrokuje racionalizaciju i prisilne nestanke energije. Glavni krivac je nedostatak opskrbe ugljenom. Domaći rudnici nisu uspjeli dovoljno povećati proizvodnju da zadovolje rastuću potražnju. Domaća opskrba ugljenom povećana je za 6%. U međuvremenu, proizvodnja električne energije ove je godine do sada porasla za 14%, što je iscrpilo zalihe ugljena.

Nakon sukoba s Australijom krajem prošle godine, Peking je zabranio uvoz ugljena iz te zemlje. Kao rezultat toga, Kina je ostala daleko od idealnih alternativa jer Rusija prvo mora ispuniti ugovornu potražnju iz Europe, Japana i Južne Koreje. Izvozne pošiljke Indonezije u posljednjih nekoliko mjeseci smanjilo je kišno vrijeme, dok je izvoz Mongolije, uglavnom s kamionima, premali.

Sydney Morning Herald nagađa da je preokret u zabrani neizbježan kao jedini način rješavanja krize, a takav pragmatizam može sasjeći kineski nacionalni ponos. Nakon ovomjesečne najave da se Australija pridružuje SAD-u i Velikoj Britaniji u razvoju flote podmornica na nuklearni pogon, navodno da bi se suprotstavila Kini, niti klima nije pogodna za dogovor.

Pred Kinom su teški izbori i teška vremena…