Ne moraju uvijek biti kazne: Kasica-prasica radar odlična je ideja!

Zvuči kao kažnjavanje, ali nije. Nizozemska općina nagrađuje svaki prolazak u skladu s ograničenjima brzine uplatom za obnovu sportskih i dječjih igrališta...

U nizozemskom Den Boschu općina je uvela posebnu nagradu za one koji se pridržavaju zadanog ograničenja brzine. To se odnosi na vozače svih vozila (auti, mopedi, bicikli…) koji prolaze pored takozvane kasice-prasice brzinomijera, koju je ta pokrajina postavila u suradnji s općinom na uglu ulica Churchillaan i Kardinal de Jongsingel.

Na znaku će se pokazati smajlić za vozače koji poštuju ograničenje brzine, kao uobičajni način poticanja željenog ponašanja u prometu. Ova varijanta poticanja ponašanja u prometu je prije nekog vremena dodana u velikim dijelovima Nizozemske, a od utorka se također primjenjuje i u Den Boschu.

Ako vozite prebrzo, vidjet ćete crveni digitalni palac prema dolje. Ako vozite prema ograničenju, vidjet ćete kako zeleni palac prema gore kao i koliko ste eura ili centi uspjeli dodati u digitalnu kasicu prasicu.

Naime, općina plaća do 2500 eura za povećanje sigurnosti u prometu na području Churchilllaana i obližnjim osnovnim školama. Prihod je namijenjen sportskim objektima u obližnjem okrugu West i uređenju omladinskog terena centra 4West.

Digitalna kasica ostaje na mjestu do 25. listopada. Još nije poznato hoće li se ovakav znak postaviti i na drugim lokacijama u Den Bosschu, ali prema navodima glasnogovornika za njim postoji velika potražnja.