Odbijanje sunca: Najbjelja bijela boja omogućila bi automobilima veliku uštedu u gorivu!

S motorima s unutarnjim izgaranjem moglo bi se uštedjeti oko pola litre benzina na 100 kilometara, a sa električnim automobilima domet bi se znatno povećao

Prije dvije godine, BMW je na sajmu automobila IAA u Ženevi pokazao BMW X6 u boji Vanta-Black. Ova crna boja bila je toliko tamna da je boja upijala 99,965 posto svjetlosti. Budući da takva najcrnja crna boja na svijetu ne reflektira gotovo nikakvu svjetlost, činila je da sve krivulje na vozilu nestaju, čineći ga  gotovo dvodimenzionalnim.

Tim programera sa Purdue Universitya u američkoj saveznoj državi Indiana razvio je upravo suprotno: najbjeliju bijelu na svijetu. Prema riječima predavača Xiulina Ruana, cilj je bio razviti boju koja reflektira što je moguće više svjetla – čime se smanjuje zagrijavanje domova, primjerice od sunca.

Budući da nova bijela boja reflektira 98,1 posto svjetlosti, unutar zgrada ostaje hladnije nego vani. Koristi bi također bile ogromne i za automobile. S motorima s unutarnjim izgaranjem moglo bi se uštedjeti oko pola litre benzina na 100 kilometara, a sa električnim automobilima domet bi se znatno povećao jer bi klima uređaj trebao raditi puno manje.

Izumitelji još nisu naznačili može li se ova boja koristiti i na automobilima. BMW prije dvije godine nije upotrijebio Vanta Black boju u serijskoj proizvodnji jer se u praksi pokazalo da je ta boja previše krhka. Ostaje da vidimo dali taj problem u auto industriji ima i sasvim suprotna najbijelja bijela boja.