Otok Iwo Jima: Podvodni vulkani bili su toliko snažni da su na obalu izbacili potopljene brodove!

Snaga erupcije izbacila je brodove na obalu, a odmah se počelo nagađati o čemu je riječ

Čini se kao da Japanci i Zemlja konstantno ratuju, a visokotehnološka nacija uglavnom pobjeđuje. Osim u najtežim slučajevima poput nesreće s nuklearkom Fukushimi, kojoj je presudio ogromni tsunami. 

U kolovozu se aktivirao podvodni vulkan Fukutoku-Okan0ba u podmorju 1300 kilometara od Tokija. Potom je eruptirao i podvodni vulkan Nishinoshima, a sve je rezultirao stvaranjem novog otočića od vulkanskog materijala. No niti to nije sve. Na obalama otoka Iwo Jime, istoga onoga na kojem su se vodile krvave borbe u Drugom svjetskom ratu, pojavile su se olupine brodova. 

Snaga erupcije izbacila ih je na obalu, a odmah se počelo nagađati o čemu je riječ. Osoblje zračne baze Kadena na otoku Okinawi brzo je javilo da se radi o betonskim brodovima iz Drugog svjetskog rata, koji su potopljeni s ciljem da se uz otok stvori luka. Taj projekt nije uspio, ali brodovi su ostali stotinjak metara od obale, sve dok ih vulkan nije izbacio. 

Inače, s betonskim brodovima se dosta eksperimentiralo, pogotovo zato što zalihe željeza nisu mogle pokriti sve potrebe u Drugom svjetskom ratu…