Europski proizvođači automobila: Sljedeća godina neće biti puno bolja od 2021.!

ACEA je u svom popratnom pismu također je pozvala na djelovanje i Europsku uniju kako bi se smanjila ovisnost o azijskim dobavljačima čipova

Europski proizvođači automobila i kupci trebali bi se pripremiti za još jednu godinu zastoja u lancu opskrbe koji smanjuju proizvodnju vozila. Industrijsko udruženje europskih proizvođača automobila ACEA očekuje da će se globalna nestašica čipova protegnuti duboko u 2022. godinu, što vjerojatno nosi ograničenja u proizvodnji i manji broj novih automobila na cestama, prema dokumentu koji je objavio Bloomberg News.

Europski automobilski sektor je na putu zaostatka za prošlogodišnjim katastrofalnim rezultatom nakon što su proizvođači u Europi zabilježili najgoru prodaju u rujnu u više od četvrt stoljeća. Globalna nestašica komponenti koja otežava proizvodne linije dovela je do skoka cijena vozila – novih i rabljenih – kako su se zalihe smanjivale.

Očekuje se da će se europska proizvodnja automobila iduće godine popeti na gotovo 18,6 milijuna jedinica – proizvodnju koja bi industriju približila razinama prije pandemije od oko 20 milijuna, ali ipak ispod te brojke. ACEA će objaviti svoje prognoze za 2022. početkom sljedeće godine.

ACEA je u svom popratnom pismu također je pozvala na djelovanje i Europsku uniju kako bi se smanjila ovisnost o azijskim dobavljačima čipova i kako bi se izbjegli budući poremećaji u opskrbnom lancu.