Pratili Kineze, završili na popravku: Američka podmornica udarila je u morsku planinu!

Morske planine obično nastaju od podvodne vulkanske aktivnosti i većina njih nije ucrtana na karte

Podmornica američke mornarice udarila je u podvodnu planinu u Južnom kineskom moru početkom listopada, potvrdila je američka mornarica. Sudar se dogodio 2. listopada u Južnom kineskom moru i prisilio  nuklearnu podmornicu na povratak na površinu kao i vraćanje u luku u Guamu radi izvida štete i popravka.

Morske planine obično nastaju od podvodne vulkanske aktivnosti i većina njih nije ucrtana na karte, a istraživači procjenjuju da postoji više od 100.000 podmorskih planina koje se uzdižu više od kilometra od oceanskog dna. Dužnosnici Ministarstva obrane SAD-a rekli su samo da nuklearni reaktor podmornice nije oštećen u incidentu.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da je podmornica u tom dijelu svijeta naletjela na podmorsku planinu. Davne 2005. godine USS San Fransisco udario je punom brzinom u podmorsku planinu u blizini Guama. Sudar je odbacio neke članove posade i do 6 metara u zrak pri udaru, uzrokujući ozljede kod većine posade od 137 mornara, kao i smrt jednog mornara.

U tom incidentu, karte oceanskog dna koje je koristio USS San Fransisco nisu prikazivale podmorsku planinu. Ostaje nejasno je li isti slučaj s USS Connecticutom, premda izjava o mogućoj “odgovornosti” u priopćenju 7. flote implicira da ljudska pogreška još nije isključena.