Bebe u svemiru: U svemirskoj kapsuli pokvario se WC pa su astronauti morali koristiti pelene!

Toalet na kapsuli Crew-2 je otkazao i to je stvaralo probleme posadi prilikom povratka na Zemlju

SpaceX svemirski program Elona Muska ima problem, i to nezgodan. Ne brinite, kapsula Crew-2 s astronautima i znanstvenicima sretno je sletjela na Zemlju u ponedjeljak, ali 20 sati leta nije proteklo najugodnije. Naime, toalet na kapsuli Crew-2 je otkazao i to je stvaralo probleme posadi prilikom povratka, izvještava New York Times. Misija Crew-2 je stigla do Međunarodne svemirske postaje 24. travnja, a posada je do povratka provela gotovo 200 dana u svemiru. To je druga misija s posadom u svemirskoj letjelici Space-X Crew Dragon, s kapsulom Endeavour lansirana u orbitu na Falcon 9 booster raketi tvrtke.

Kupaonica u svemirskoj kapsuli veličine jednog veće monovolumena nije istih karakteristika kao i na Zemlji. To je više sustav cijevi i ventilatora, dizajniran da usisava otpad tako da ne lebdi u bestežinskom okruženju u kapsuli.

U rujnu, SpaceX je otkrio WC koji curi na još jednoj od svojih kapsula tijekom leta Inspiration4, trodnevnog orbitalnog putovanja privatnih astronauta koji nisu pristali na svemirsku stanicu. Trodnevna misija imala je labavu cijev na zahodskom sustavu pa je tekućina iscurila u ventilator koji je širio urin ispod poda svemirske kapsule.

SpaceX-ovi inženjeri tada su savjetovali astronautima Crew-2 da prije povratka na Zemlju pregledaju vlastitu kapsulu, a pronađen je sličan problem.

Pojavio se strah da bi tekućina mogla uzrokovati koroziju aluminijskih komponenti svemirske letjelice, što bi moglo dovesti do sigurnosnih rizika tijekom povratka kući. Testiranjem je utvrđeno da je korozija na sreću malo vjerojatna. Debeli premazi boje štitili su komponente, a tekućina je isparila nakon nekoliko dana. No mjere opreza su ostale.

Budući da zahod nije u pogonu, astronauti na Crew-2 umjesto toga su se vratili u djetinjstvo i korištenje pelena tijekom svog 20-satnog povratka na Zemlju.