Zemlja ima privremeni drugi mjesec u svojoj orbit: Bit će s nama oko 300 godina!

Znanstvenici pišu u svojoj studiji da vjeruju da je to dio mjesečevog materijala. Mjesec neprestano bombardiraju nebeski objekti, pa je logično da bi njegov komadić mogao odletjeti i onda se naći u blizini Zemlje

Zemlja bi mogla imati drugi mjesec koji je prvi put otkriven 2016. godine, piše u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Magazine. Zove se Kamo’oalewa, što na havajskom znači pokretni nebeski objekt i očito kruži oko Zemlje, ali ne slijedi tradicionalni put, već kruži putanjom poput spirale. Također je prilično malen s promjerom od samo 50 metara.

Znanstvenici koji su ga otkrili opisuju njegovu orbitu kao ples.

– Primarno je pod utjecajem  sunčeve gravitacije, ali ovaj obrazac se pojavljuje jer je također, ali ne u potpunosti, na orbiti sličnoj Zemlji. Dakle, to je neka vrsta čudnog plesa – rekao je diplomirani student Ben Sharkey iz Lunarnog i planetarnog laboratorija na Sveučilištu Arizona, ujedno i glavni autor rada.

Odakle dolazi ovaj čudesni drugi mjesec? Pa, znanstvenici pišu u svojoj studiji da vjeruju da je to dio mjesečevog materijala. U to nije teško povjerovati. Mjesec neprestano bombardiraju nebeski objekti, pa je logično da bi njegov komadić mogao odletjeti i onda se naći u blizini Zemlje.

Međutim, naš dodatni mjesec neće zauvijek ostati blizu nas. Sharkey i drugi procjenjuju da će nakon 300 godina prekinuti svoju orbitu i tako se otisnuti dalje. Uglavnom, kamo god krenuo dalje, želimo mu sreću na putovanjima.