Dramatičan pad prodaje automobila u Europi: Volkswagen je zbog nestašice čipova izgubio prvo mjesto!

VW Grupa, kao i drugi proizvođači automobila, daju prednost svojim najprofitabilnijim markama i automobilima u proizvodnji

Prodaja osobnih automobila u Europi pala je u listopadu za 29 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je najgora prodaja u ovom mjesecu otkako se ona mjeri, jer je kriza čipova smanjila ponudu novih vozila. Registracije u Europskoj uniji, Velikoj Britaniji i zemljama Europske udruge za slobodnu trgovinuna razini su 798.693 vozila, navodi se u izvještaju Europske udruge proizvođača automobila (ACEA).

Hyundai, Kia, Porsche i Smart ostvarili su rast prodaje unatoč padu tržišta, dok su Jaguar i Ford zabilježili drastični svojih registracija. Pad isporuka Volkswagen grupe od 42 posto u listopadu značio da ju je Stellantis pretekao kao najprodavaniji europski proizvođač automobila, čiji je volumen pao za 32 posto. Stellantis je prošlog mjeseca prodao 165.866 automobila, u usporedbi sa 165.309 automobila Volkswagen grupe.

VW Grupa je više puta ove godine zaustavila proizvodnju u svojoj glavnoj tvornici u Wolfsburgu u Njemačkoj, koja proizvodi najprodavaniji kompaktni kompaktni kompaktni hatchback, zbog nedostatka poluvodiča.

VW Grupa, kao i drugi proizvođači automobila, daju prednost svojim najprofitabilnijim markama i automobilima u proizvodnji, odnosno njima idu čipovi. Marka Porsche grupe povećala je prodaju za 13 posto u listopadu.