Uništavanje amazonske prašume: Zbog potražnje za kožnim sjedalima u automobilima nestaju šume!

Ilegalni rančevi postali su normalna pojava u Brazilu, a čini se da svi žmire na tu pojavu

Amazonska prašuma, poznata kao i pluća svijeta, već godinama proizvodi više CO2 nego što ga apsorbira. Slikovito rečeno, pluća svijeta su teško bolesna, a sve zbog deforestacije. Sječa šuma poprimila je dramatične razmjere, a licemjerje onih koji prozivaju brazilske vlasti posebna je priča.

The New York Times je na tragu velike priče o tome kako kožna sjedala u automobilima utječu na negativne procese u prašumama. Podaci brazilske vlade ukazuju na apetit za zemljištem u prirodnom rezervatu Jaci-Paraná. Prema brojkama, između siječnja 2018. i lipnja 2021. rančevi koji rade u Jaci-Paranái na nezakonito krčenoj zemlji prodali su najmanje 17.700 goveda srednjim rančevima. Kupci su bili dobavljači za tri velika proizvođača mesa, JBS, Marfrig i Minerva, prema državnim i korporativnim podacima.

Gotovo polovicu od tih 17.700 goveda kupio je Armando Castanheira Filho, lokalni trgovac koji je bio jedan od najvećih kupaca u Jaci-Paranái i izravan dobavljač sva tri velika proizvođača mesa. Prodaja mu je stvorila papirnati trag koji je prikrivao da stoka potječe s ilegalnih rančeva. Meso goveda koristi se u Brazilu i izvozi, a koža ide prema Meksiku i Europi te završava i u automobilima, koje voze Talijani, Amerikanci, Nijemci… Na ilegalne rančeve zbog kojih se krči prašuma zasad svi šute…

Revizija koju su predvodili tužitelji u državi Pará u kojoj je drugo najveće stada goveda u Amazoni, otkrila je prošlog mjeseca da je JBS kupio 301.000 životinja između siječnja 2018. i lipnja 2019, što iznosi 32 posto njegovih kupnji u državi, od poljoprivrednih gospodarstava koja su prekršila obveze sprječavanja nezakonite sječe šuma.