NASA trenira za budućnost: Pokušat će skrenuti smjer kretanja jednog asteroida!

Svemirska letjelica veličine vozila za golf putovat će više oko 10 milijuna kilometara i sudariti se u jesen sljedeće godine s asteroidnim mjesecom

Filmska industrija živi od kreiranja katastrofa, pa su Zemlju već opustošili asteroidi, napadali su je kradljivci tijela, divovske rajčice… Šalu na stranu, priča s asteroidima i nebeskim tijelima koji velikom silu slijeću na naš planet je mnogo ozbiljnija, a povijest nas uči i – realna! Ovog tjedna NASA će pokrenuti Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida (DART), dosad nezabilježni pokušaj da se promijeni smjer kretanja asteroida. Svemirska letjelica veličine vozila za golf putovat će više oko 10 milijuna kilometara i sudariti se u jesen sljedeće godine s asteroidnim mjesecom – malim asteroidom koji kruži oko drugog asteroida, po imenu Dimorphos. Premda ciljani asteroid ne predstavlja nikakvu prijetnju Zemlji, u NASA-i kažu da ih zanima je li namjerno udaranje svemirske letjelice u asteroid učinkovit način da se promijeni njegov smjer, ako u budućnosti bude otkriven asteroid koji ugrožava Zemlju.

Misija će krenuti u srijedu, 24. studenog iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Svemirska letjelica DART pogodit će Dimorphos brzinom od gotovo 24.000 km/h. NASA se nada da će sila udarca promijeniti smjer asteroida za djelić postotka.

Tri godine nakon udara, misija Hera Europske svemirske agencije provest će naknadnu istragu, detaljno mjereći fizička svojstva Dimorphosa kako bi otkrila dugoročne učinke DART-a na njegovu orbitu.

Astronomi su locirali najmanje 90 posto najvećih asteroida u našoj svemirskoj regiji, a niti jedan od njih ne predstavlja opasnost od udara u sljedećem stoljeću, ali nikad se ne zna i treba biti spreman.