Velika kao 5 i pol nogometnih igrališta: Završena je najveća vjetroturbina na svijetu!

Snaga sustava dovoljna je za opskrbu električnom energijom oko 18.000 europskih kućanstava svake godine

S novom vjetroturbinom oznake 14-222 DD, Siemens Gamesa želi pustiti u rad trenutno najveću i najmoćniju vjetroturbinu na svijetu, nakon što je upravo instalirana posljednja lopatica na prototipu gigantskog rotora.

Glavno ispitno područje za nove i posebno velike vjetroturbine nalazi se u Østerildu u Danskoj. Proizvođači vjetroelektrana tamo postavljaju i testiraju svoje najnovije kreacije. Jedan od njih je Siemens Gamesa, koji trenutno pušta u rad prototip, kako tvrdi, najmoćnije vjetroturbine na svijetu. Sustav s oznakom SG 14-222 DD ima snagu od 14 megavata i doseže do 15 megavata s funkcijom pojačanja snage. Vjetroturbina ima rotor promjera 222 metra i zahvaćenu površinu od 39.000 m². Sada kada je ugrađena treća lopatica rotora duljine 108 metara, sustav je sada spreman i za praktično testiranje.

Nakon potencijalnog uspješnog testiranja, tip turbine trebao bi biti dostupan operaterima vjetroelektrana od 2024. Snaga sustava dovoljna je za opskrbu električnom energijom oko 18.000 europskih kućanstava svake godine. Oko 30 ovakvih turbina moglo bi pokriti godišnju potrošnju električne energije u cijelom Bilbau u Španjolskoj, priopćila je tvrtka. Posebnost je novi dizajn rotora. Kaže se da je svaka lopatica rotora izlivena iz jednog komada, a Siemens već planira sljedeći veći sustav. Morska vjetroturbina SG 14-236 DD imat će rotor promjera 236 metara, zahvaćenu površinu od 43.500 m2 i snagu do 15 megavata.