Operacija stražar: Znate li da nakon blokade Sueskog kanala u blizni patroliraju vojni brodovi?!

Ratni brodovi brinu se da se plovidba duž akvatorija Bliskog istoka, posebice strateških točaka Hormuškog tjesnaca i Bab-al-Mandeba, odvija sigurno i učinkovito

Nakon blokade Sueskog kanala, poremećenog sustava opskrbe u ovom dijelu svijeta, ništa se ne prepušta slučaju. Navodno je jedan dan blokade zbog naskanog broda Ever Given koštao oko 8 milijardi dolara.

Zbog toga, a očigledno i nekih drugih prijetnji koje nemaju veze s nasukavanjima, pokrenuta je Operacija stražar ili Operation Sentinel. Sjedište operacije je u Bahrainu, a trenutno su uključene mornarice šest država, SAD-a, Velike Britanije, Sudijske Arabije, Bahraina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Albanije, Estonije i Litve.

Ratni brodovi navedenih mornarica, kao dio borbene skupine, brinu se da se plovidba duž akvatorija Bliskog istoka, posebice strateških točaka Hormuškog tjesnaca i Bab-al-Mandeba, odvija sigurno i učinkovito.

Preko 200 brodova svaki mjesec prođe kroz ove vode s najrazličitijim vrstama roba, automobilima, tehnikom, naftom… Razni pomorski patrolni zrakoplovi i helikopteri također su proveli više od 3300 sati u zraku, prateći aktivnosti na moru.

Kao da SAD i prijatelji, u duhu hrvatskog nogometnog menadžera koji trenutno boravi u BiH, žele poručiti: Nećeš razbojniče! Tko god on ili oni bili…