Slučajno bacio tvrdi disk s 357 milijuna dolara u Bitcoinima: Traži ga više od osam godina!

The New York Times izvijestio je da je otprilike 140 milijardi dolara u Bitcoinima izgubljeno zbog vlasnika koji su zaboravili svoje lozinke iz ranih dana kriptovalute ili zato što nikada nisu napravili sigurnosnu kopiju svojih novčanika

Čovjek je 2013. bacio stari tvrdi disk računala dok je u proljeće čistio svoj dom u Newport Walesu u Velikoj Britaniji. Sada, više od osam godinaod nemilog događaja, još uvijek očajnički traži da mu se dopusti pretraga lokalnog odlagališta otpada.

Razlog zbog kojeg 35-godišnji IT inženjer James Howells želi kopati po lokalnom otpadu za smeće je sadržaj tvrdog diska – novčanik sa 7500 Bitcoina. U trenutku kada je bacio tvrdi disk, taj iznos Bitcoina je vrijedio 665 tisuća dolara. Danas bi ga to učinilo milijunašem, jer bi ukupno vrijedio 357 milijuna dolara.

U intervjuu za The Guardian 2013., Howells je objasnio kako je gledao odlagalište otpada koje je otprilike veličine nogometnog igrališta.

– Razgovarao sam s jednim od djelatnika koji rade tamo i objasnio mu situaciju. Onda me on odvezao svojim kamionom do mjesta gdje je odlagalište otpada. Veličine je otprilike kao nogometno igralište i rekao je da bi nešto što je bačeno prije tri ili četiri mjeseca trebalo biti oko tri ili četiri stope (1.2 metra) ispod površine – objasnio je Howells nedugo nakon što je odbacio disk.

Nakon početnih napora u potrazi za izgubljenim tvrdim diskom, Howells je izgledao pomiren s gubitkom digitalnog bogatstva. Međutim, nedavno je angažirao lokalne stanovnike Newporta da mu pomognu u potrazi za uređajem. Svatko tko mu pomogne pronaći ga, kandidat je za milijunsku nagradu pod uvjetom da je tvrdi disk još uvijek čitljiv. Ovaj 35-godišnjak također je ponudio da donira 25 posto potencijalnih nalaza, što je otprilike 70 milijuna dolara Covid Relief Fundu u svom rodnom gradu.

Nažalost, izgubljeni tvrdi disk možda nikada neće biti pronađen. Prema izvješću CNBC-a ranije ove godine, Gradsko vijeće Newporta nedavno je odbilo Howellsov zahtjev da zajedno sa grupom volontera pregleda odlagalište otpada zbog zabrinutosti za okoliš radi posljedica iskopavanja tolikog smeća.

Howells nije jedini vlasnik kriptovaluta koji se suočio s katastrofalnim scenarijem. Ranije ove godine, The New York Times izvijestio je da je otprilike 140 milijardi dolara u Bitcoinima izgubljeno zbog vlasnika koji su zaboravili svoje lozinke iz ranih dana kriptovalute ili zato što nikada nisu napravili sigurnosnu kopiju svojih novčanika.