Nova reli klasa s 500 KS: S ovim automobilom će Hyundai nastupati i u Hrvatskoj!

Hyundaijev bolid bit će 70 kilograma teži od svog prethodnika zbog dodatnog hardvera, baterije i elektromotora

Pred vratima je nova sezona u Svjetskom reli prvenstvu (WRC), koje će se i ove godine vratiti u Hrvatsku, a s njom dolazi i nova klasa automobila s hibridnim pogonom. Opraštamo se s WRC klasom u top kategoriji, a dolazi Rally1 klasa. Hyundai Motorsport predstavio je novi i20 N Rally1 2022 edition koji je novorazvijen od početka kako bi se prilagodio hibridnoj tehnologiji. Iz starog vozila prenesen je samo 1,6-litreni turbobenzinac, koji će sada raditi paralelno s električnim motorom od 100 kW.

Uz električni motor Kreisel Electricsa kombinirana snaga sustava bit će oko 500 KS u kratkim intervalima kad će se posade koristiti s oba motora. Energija će se vraćati u bateriju regenerativnim kočenjem. Privremeno povećanje snage moći će se otključati pritiskom na papučicu gasa. Hyundaijev bolid za 2022. koristit će pojednostavljeni prijenos s pet stupnjeva, ovjes će biti manje složen smanjenjem hoda kotača, kao i jednostavnijim amortizerima, glavčinama… Više nisu dopušteni tekuće hlađenje kočnica te skriveni zračni kanali.

Hyundaijev bolid bit će 70 kilograma teži od svog prethodnika zbog dodatnog hardvera, baterije i elektromotora. Nisu dopušteni tekuće hlađenje kočnica te skriveni zračni kanali. Za volanom i2o bit će Thierry Neuville i Ott Tänak kao stalni vozači, dok će Dani Sordo i Oliver Solberg dijeliti treći automobil. Sezona počinje od 20. do 23. siječnja relijem Monte Carlo, a u Hrvatskoj se vozi od 21 do 24. travnja.