Velike razlike: S kojim putovnicama je najlakše i najteže putovati i kako tu stoji Hrvatska?!

Vlasnici putovnica Japana i Singapura sada mogu bez viza ući u 192 destinacije diljem svijeta

Henley Passport Index je projekt tvrtke Henley & Partners, koja godinama provodi istraživanje o putovnicama s kojima je najlakše i najteže putovati.

Najnoviji rezultati Henley Passport Indexa 2022 Q1 pokazuju rekordne razine slobode putovanja za najbolje rangirane nacije Japan i Singapur, ali i najveći zabilježeni jaz u globalnoj mobilnosti od osnutka indeksa prije 17 godina. Ne uzimajući u obzir evoluirajuća i privremena ograničenja povezana s Covidom, vlasnici putovnica Japana i Singapura sada mogu bez viza ući u 192 destinacije diljem svijeta – 166 više od Afganistana, koji se nalazi na dnu indeksa.

Ova podjela u međunarodnoj mobilnosti između bogatijih i siromašnijih zemalja bila je u oštrom fokusu krajem prošle godine dolaskom zarazne varijante Omicron, koja je naišla na niz kaznenih ograničenja protiv uglavnom afričkih zemalja koje je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisano kao putnički apartheid. Unatoč činjenici da su se tijekom posljednjih desetljeća i pol ukupna razina slobode putovanja značajno povećala. Prema povijesnim podacima Henley Passport Indexa, koji rangira sve putovnice svijeta prema broju odredišta kojima njihovi nositelji mogu pristupiti bez prethodne vize, a temelji se na ekskluzivnim i službenim podacima Međunarodnog udruženja zračnog prijevoza (IATA), pojedinac bi mogao, u prosjeku, posjetiti 57 zemalja 2006. bez potrebe za dobivanjem vize unaprijed. Danas se taj broj popeo na 107, ali ukupno povećanje prikriva rastući nesrazmjer između zemalja na sjeveru i onih na jugu zemaljske kugle, s državljanima zemalja poput Švedske i SAD-a koji mogu posjetiti više od 180 odredišta bez vize, dok vlasnici putovnica iz Angole, Kameruna i Laosa mogu ući samo oko 50.

Njemačka i Južna Koreja drže zajedničko 2. mjesto na posljednjoj ljestvici, s vlasnicima putovnica koji mogu pristupiti 190 destinacija bez vize, dok Finska, Italija, Luksemburg i Španjolska dijele 3. mjesto, s ocjenom 189. SAD i UK su na 6. mjestu, s ocjenom od 186. Hrvatska je na vrlo dobrom 17. mjestu sa 173 države ze koje nećete trebati vizu (za 54 države je potrebna viza, a na toj listi više nije SAD).

Države za koje je potrebna viza s hrvatskom putovnicom (izvor Henley Global):