Vjerovali ili ne: U Izraelu vožnji uče – zlatne ribice!

Zlatne ribice mogu ploviti i po kopnu, otkrili su izraelski znanstvenici nakon što ih naučili da voze.

Tim s izraelskog sveučilišta Ben-Gurion uspio je postići da zlatna ribica vozi. Za tu svrhu, znanstvenici su opremili robotski automobil sustavom koji koristi pulsno lasersko svjetlo za prikupljanje podataka o lokaciji vozila i o tome gdje se riba nalazi u motoriziranom spremniku za vodu. Računalo, kamera, elektromotori i upravljanje s više kotača daju ribici kontrolu nad vozilom.

– Iznenađujuće, ribama nije potrebno puno vremena da nauče kako upravljati vozilom jer vrlo brzo shvaćaju da postoji veza između njihovog kretanja plivanjem i gibanja stroja u kojem se nalaze – rekao je znanstvenik Shachar Givon.

U istraživanju je sudjelovalo šest zlatnih ribica, od kojih je svaka dobila oko 10 sati vožnje. Svaki put kada bi neka od njih postigla cilj koji su znanstvenici odredili, nagrađena je hranom.

– Bilo je dobrih riba koje su se jako dobro snašle – kaže profesor biologije i neuroznanstvenik Ronen Segev.

– Ali bilo je i osrednjih riba koje su, dok su imale kontrolu nad vozilom, bile manje vješte u upravljanju njime.

Dokazivanje da riba ima kognitivnu sposobnost navigacije izvan svog prirodnog vodenog okoliša moglo bi povećati znanje o osnovnim navigacijskim vještinama životinja, kažu znanstvenici. Na kraju, ne očekujte da ćete vidjeti zlatne ribice na cestama. Snimku vožnje prilažemo u nastavku…