Stiže novi punjač za električna vozila: Bit će mu potrebno samo šest minuta…

Modularni sustav tehnologije omogućuje da se instalira 70% brže od drugih sustava punjenja

Ključno pitanje električne mobilnosti je kako smanjiti vrijeme punjenja baterija i poštedjeti vozače sjedenja u kabini vozila ili na beskrajnim kavama i pićima u kafiću pridruženom punionici. Svi smo, manje-više, svjesni da je tehnološka revolucija iza ugla i da ono što danas smatramo posljednjim krikom tehnologije već sutra ide u staro željezo. Voltempo, vodeći razvijač nove tehnologije za električna vozila, lansirao je HyperCharging, koji predstavlja kao najbrži sustav punjenja na svijetu. Čini se da će najava transformirati industriju, jer može isporučiti 1000 kW snage – 2,8 puta više od bilo kojeg usporedivog sustava punjenja.

HyperCharging može napuniti sljedeću generaciju električnih vozila za samo šest minuta. Također ima jedinstvenu sposobnost punjenja do 24 vozila u isto vrijeme. Pogodan je za automobile, kombije, kamione i autobuse. Snaga može dolaziti iz više izvora – na primjer, kombinirajući nacionalnu mrežu s lokalnim izvorima zelene energije kao što su solarna i baterija za pohranu energije.

Sustav HyperCharging može se instalirati bilo gdje – osobito na mjestima koja moraju puniti mnogo vozila u isto vrijeme. Modularni sustav tehnologije omogućuje da se instalira 70% brže od drugih sustava punjenja – u nekoliko sati ili dana, a ne mjesecima. Troškovi instalacije obično su 30% niži zbog Voltempovog patentiranog dizajna centraliziranog punjenja. Prve instalacije tehnologije počet će 2022. godine, s čvorištem za punjenje koje će biti instalirano u Tyseley Energy Parku u Birminghamu.