Zahrđali su nevidljivi zrakoplovi F-35: Boravak na oceanima i morima potaknuo je koroziju!

F-35 izrađen je od kompozitnih materija koji ne bi trebali hrđati, ali poseban premaz koji utječe na njegovu radasku nevidljivost ima elemente željeza

Stealth lovci F-35C američke mornarice pokazuju zankove istrošenosti nakon prvog operativnog krstarenja. Premazi koje upijaju radar izrađeni od materijala koji su iznimno osjetljivi. Fotografije američke vojske otkrivaju žućkastu boju na zrakoplovima F-35C iz Strike Fighter Squadrona 147 (VFA-147) na brodu nosača klase Nimitz USS Carl Vinson (CVN-70). Fotografije su snimljene dok je nosač bio u Filipinskom moru ranije ovog mjeseca.

F-35 izrađen je od kompozitnih materija koji ne bi trebali hrđati, ali poseban premaz koji utječe na njegovu radasku nevidljivost ima elemente željeza. Poznato je da se željezo još od početaka stealth tehnologije koristi kao jedan sastojaka premaza koji smanjuje radarski odraz.

Nema sumnje da F-35C izgleda istrošeno nakon šest mjeseci na moru, odnosno kao vaš Golf ‘četvorka’ nakon dvadesetak godina izlaganja kiši, snijegu…, ali smeđe mrlje neće utjecati na sam okvir zrakoplova, a prema informacijama koje se mogu pročitati, oksidacija na površini mlažnjaka vjerojatno neće značajno utjecati na njegovu stealth funkciju.