Proljetno čišćenje automobila: Koliko dugo vosak čuva boju nakon pranja?!

Jeftino pranje, uključujući pretpranje, obično je dovoljno da vaš automobil bude spreman za proljeće, ali svom vozilu naravno možete posvetiti još više pažnje

Nećemo previše pametovati o tome zašto je važno u proljeće temeljito očisiti automobil (od prljavštine, naslaga soli…). Slana lužina može oštetiti lak automobila i potaknuti koroziju, pogotovo na mjestima na kojima je lak automobila već oštećen. Važno je nakon svega dobro oprati automobil izravno u autopraonicu ili u prostor za pranje. Već smo pisali o tome, ali evo i savjeta Njemačkog autokluba (ADAC). Nijemci preporučuju pretpranje – na primjer mlazom pare kako bi se omekšala i grubo uklonila tvrdokorna prljavština na automobilu, kako pijesak ili kamenje ne bi izgrebali boju automobila poput brusnog papira.

Jeftino pranje, uključujući pretpranje, obično je dovoljno da vaš automobil bude spreman za proljeće, ali svom vozilu naravno možete posvetiti još više pažnje. Na primjer, s vrućim voskom ili zaštitom podvozja. Ono što se svakako preporučuje je očuvanje boje automobila nakon pranja. To štiti vaš automobil od sunčevih zraka i ljepljive peludi. Prema ADAC-u, zaštita voskom traje od tri do šest mjeseci, dok  zaštita profesionalnog servisera vozila traje do godinu dana.