Rusi gomilaju Antonove An-2 uz granicu s Ukrajinom: Dvokrilac bi mogao imati nekoliko funkcija!

Koja bi im mogla biti funkcija? Nitko ne zna, a pojavile su se tri teorije

Na nebu iznad Ukrajine vode se teške borbe lovaca, lansiraju se protuavionske i krstareće rakete… U vremenu mlaznih aviona otkriven je i jedan zrakoplovni relikt prošlih vremena. Dvokrilac Antonov An-2 Colt Ruskih zrakoplovnih snaga (VKS), pojavio se na aerodromu blizu ukrajinskoj granici.

Premda je prvenstveno dizajniran za zaprašivanje usjeva, An-2 se pokazao kao vrlo prilagodljiv zrakoplov. Sjetite se samo herojske hrvatske posade koja je letjela ovim zrakoplovom za vrijeme napada na Vukovar 1991. godine te ge pretvorila i u improvizirani bombarder.

Danas se uglavnom koristi kao zrakoplov za obuku, posebno za padobrance jer ovaj dvokrilac može letjeti pri niskim brzinama.

Fotografije tvrtke Maxar Technologies, koja se specijalizirala za satelitske snimke i svemirsku tehnologiju, pokazuju da je znatan broj An-2 sada premješten u zračnu bazu Seshcha u Brjanskoj oblasti, regiji u zapadnoj Rusiji, koja dijeli granicu sa sjevernom Ukrajinom.

Satelitske fotografije od 28. veljače, koje je dobila web stranica The Aviationist, bilježe 42 An-2 u matičnoj bazi 566. vojno-transportnog zrakoplovnog puka (566 VTAP). Pretpostavlja se da VKS ima na raspolaganju još ukupno 60 zrakoplova tipa An-2.

Koja bi im mogla biti funkcija? Nitko ne zna, a pojavile su se tri teorije. Po prvoj, ti avioni mogu funkcionirati poput bespilotnih letjelica i na sebe bi mogli privući ukrajinsku protuzračnu obranu, koja bi tako otkrila svoj položaj. Azerbajdžanci su tako koristili svoje Antonove u ratu protiv Armenaca – pilot bi iskočio na sigurnoj udaljenosti od neprijatelja i zaglavio komande. Armenci bi potom zapucali na avion i otkrili svoje položaje, koji bi potom bili uništeni. Druga teorija je neki budući zračni desant ili prijevoz jedinica za sabotažu, a treća da će ovi avioni prevoziti opremu za jedinice ruske vojske.

Inače, AN-2 ima platnena krila, te brzinu krstarenja 190 km/h. Rusi ga zovu Kukuruznik.