Ozbiljna misija: ‘Nevidljivi’ F-35 lete blizu Bjelorusije s punom stealth konfiguracijom!

Zračne snage SAD-a potvrdile su da su njihovi F-35 letjeli iznad istočne Europe i čak obavljali misije punjenja goriva u letu na tom području

Nakon ruske invazije, saveznici Sjevernoatlantskog saveza (NATO) izjavili su da neće slati svoje trupe u rat u Ukrajinu. Međutim, to ih ne sprječava da budu budu spremni. Prema Business Insideru, zrakoplov F-35 Lightning II doletio je iz zračne baze Spangdahlem u Njemačkoj u jugoistočnu Poljsku 27. veljače. Dan kasnije, Zračne snage SAD-a letjele su s dva F-35 i KC Stratotankerom (zrakoplov za punjenje gorivom u zraku) u istom zračnom prostoru.

Prema analitičarima, F-35 ne nosi pojačivače radarskog poprečnog presjeka (RCS) ili reflektore tijekom ove misije. F-35 je borbeni avion pete generacije i poznat je po svojim stealth (nevidljivim) sposobnostima.

Tijekom rutinskih misija, zrakoplov je opremljen radarskim reflektorom kako bi se znalo sve o njegovoj prisutnosti. Ako je potrebno, zemaljsko osoblje čak će postaviti transponder na zrakoplov koji pomaže u koordinaciji kretanja s kontrolorima zračnog prometa (ATC) tijekom misija. Međutim, u slučaju nedavne misije i prema objavljenim fotografijama, reflektori su očigledno skinuti.

Stručnjak za obavještajne poslove Intel Walrus napisao je na Twitteru da je geolocirao slike koje su podijelile zračne snage te je ispod F-35 grad Kozienice u Poljskoj, udaljen manje od 140 kilometara od Bjelorusije.

Objavljivanje ovih fotografija moglo bi se smatrati oblikom upozorenja, ali testiranjem nevidljivosti lovca F-35.