Ukrajinci proizvode vojni dron: Toliko je mali da ga radari ne vide!

Dron ima raspon krila od samo 2.2 metra i ima izdržljivost od nekoliko sati kada leti na 4500 metara te može nositi do 3 kg ekspoloziva

Ukrajina koristi mali, okretan dron koji se može ponovno rasporediti za provedbu niza misija protiv ruskih napadača, izvijestio je Business Insider. Zbog svoje veličine, ove bespilotne letjelice mogu putovati na velike udaljenosti, a da ih ne otkriju te mogu nanijeti velike štete.

Nedavno je ukrajinska vojska poslala poziv ukrajinskim vojske ljubiteljima dronova da doniraju svoje letjeliceza tu svrhu. Malo je vjerojatno da ukrajinska vojska planira naoružavanje ovih bespilotnih letjelica za korištenje u borbi, većina ih je prelagana za to, ali one bi poslužile kao izvrsni mamci za borbene bespilotne letjelice.

Prema brojnim novinskim izbještajima, ukrajinska vojska je rasporedila dronove Punisher. Dron ima raspon krila od samo 2.2 metra i ima izdržljivost od nekoliko sati kada leti na 4500 metara te može nositi do 3 kg ekspoloziva. Nije mnogo, ali se čini da je dron efikasan.

Jednom u zraku, dron treba svoj dron pratilac, nazvan Spectre, koji obavlja izviđački posao i pomaže u identificiranju stacionarnih ciljeva za Punisher. Premda su detalji njegova raspoređivanja i dalje tajni, prema Business Insideru, The Punisher je dosad izveo više od 60 uspješnih misija u trenutnom sukobu. Sa sposobnošću letenja do pedesetak km iza neprijateljskih linija, ukrajinske snage koristile su dron za napad na opskrbne linije ruskih vojnika, napadajući konvoje benzinskih vlakova, a također su bile sposobne gađati zalihe streljiva, kao i sustave elektroničkog ratovanja. Dron zbog svojih dimenzija nije vidljiv na radaru.

Zanimljivo je da je dron dizajnirao i razvio UA Dynamics, tvrtka koju su pokrenuli veterani koji su se borili protiv Rusa tijekom aneksije Krima.

Osim vlastite borbene bespilotne letjelice, ukrajinske snage imaju pristup i 20-ak visoko cijenjenih turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, izvijestio je Business Insider. Ukrajina bi također mogla imati koristi od raspoređivanja svog kopnenog drona Peacekeeper, koji je prošao tvorničke testove prije samo nekoliko mjeseci.