Nova vremena, novi običaji: Raste potražnja za atomskim skloništima!

Potražnja za luksuznim skloništima vrijednim više od 2 milijuna kuna raste od početka ruske invazije na Ukrajinu

Kažu stručnjaci da u nukleranom ratu nema pobjednika, a za takav zaključak ne morate imati prevelika vojna znanja. Samo pogledajte Hirshimu i Nagasaki i posljedice detonacije tkavih bombi pomnožite s 10, 20, 30… Nakon ruske invazije na Ukrajinu naglo su porasli upiti i potražnja za atomskim skloništima. Talijanska tvrtka za izradu skloništa Minus Energie, priopćila je da su upiti o njezinim proizvodima dosegli neviđenu razinu otkako su ruske snage prešle granicu s Ukrajinom 24. veljače.

To je trend koji se širi globalno dok svijet reagira na tekući sukob u Ukrajini. Minus Energie je od svog osnivanja prije dva desetljeća izgradio samo 50 skloništa. Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, primila je nevjerovatnih 500 upita potencijalnih kupaca koji su se raspitivali o njezinim bunkerima.

Ponuda kreće od najmanjeg bunkera Minus Energie s cijenom od 220.000 kuna, a cijena se po kvadratnom metru kreće od 9000 do 14.500 kuna, objašnjava tvrtka na svojoj web stranici.

Neke tvrtke, pak, osiguravaju luksuzne bunkere. Artemis Protection sa sjedištem u Francuskoj, na primjer, nudi luksuzna skloništa po cijeni između 2 i 3.5 milijuna kuna za svojih 7.5 kvadrata (4 do 16 osoba), ovisno o zahtjevima. Osnivač tvrtke Mathieu Séranne rekao je za Business Insider da je u posljednja dva tjedna također primio 500 upita za skloništa – možda su to oni isti koji su su zvali i Minus Energie :).