Ponos američke flote prodan je za jedan dolar: Nosač aviona Kitty Hawk završit će u starom željezu!

Sa 319 m dužine i 77 m širine Kitty Hawk je prevelik za plovidbu Panamskim kanalom pa će do Teksasa morati ploviti oko Južne Amerike

Prošao je rat u Vijetnamu i Zaljevski rat, krstario godinama Pacifikom, a sad je prodan za jedan dolar. To je sudbina zastarjele vojne opreme. Američki nosač aviona Kitty Hawk, koji porinut 1961. godine, vraća se u Teksas u rezalište i poslužit će kao ogroman izvor starog željeza.

Kitty Hawk je prodan International Shipbreaking Limitedu iz Teksasa.

Ovaj nosač zrakoplova izbačen je iz službe 2009. godine jer su ga s vremenom zamijenili nosači na nuklearni pogon (njega su pogonile parne turbine).

Inače, tijekom svoje posljednje misije u Vijetnamu 1972. godine nosač aviona bio je poprište nevjerojatnog sukoba u kojem su se potukli afroamerički članove posade s bijelcima i u kojem je ozlijeđeno 47 mornara. Cijeli je obračun navodno krenuo iz kantine u kojoj jednom tamnoputom mornaru nisu hjteli poslužiti sendvič, a drugi mornar, bijelac, ga je dobio. Kitty Hawk je pozant i po sudaru sa sovjetskom podmornicom tijekom Hladnog rata 1984. godine i tada se u luku vratio s dijelom podmornice zaglavljenom u svom trupu. Sovjetska podmornica ostavila je trag polimera na trupu velikog broda koji su je činili nevidljivom i omogućila je Amerikancima da analiziraju materijal…

Sa 319 m dužine i 77 m širine Kitty Hawk je prevelik za plovidbu Panamskim kanalom pa će do Teksasa morati ploviti oko Južne Amerike.