Nova vremana, nova ulaganja: Airbus kreće s proizvodnjom vojnog drona!

Eurodrone je zrakoplov za srednje visine i duge misije namijenjen za obavještajne misije, te detektiranje ciljeva i izviđačke misije

Sedam godina nakon što je najavljen veliki zrakoplovni projekt, europski UAS (bespilotni zračni sustav) program je konačno dobio zeleno svjetlo početkom ove godine, nakon što je Španjolska odobrila službeni proračun za budući Eurodrone. Airbus konstruira budući Eurodrone zajedno s drugim industrijskim partnerima (Dassault Aviation i Leonardo). Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska udružile su snage kako bi razvile vojni dron koji bi bio važan dio buduće sigurnosne i obrambene strategije Europe.

Talijanska tvrtka Avio Aero odabrana za dobavljača motora. Prema sporazumu, zrakoplovna tvrtka će osigurati 120 motora za zrakoplove Eurodrone, kao i poslove održavanja te servisa. Bit će to prvi turboprop u povijesti zrakoplovstva koji je napravljen s 3D ispisanim komponentama. Rezultat je motor koji je lakši, učinkovitiji, s 10% više snage i nosivosti. Prema proizvođaču, sposoban je osigurati tri sata više u usporedbi s trenutnim turboprop motorima. Također se može pohvaliti 20% manjom potrošnjom goriva, s ukupnom kompresijom od 16:1, što se smatra najboljim u klasi.

Eurodrone je zrakoplov za srednje visine i duge misije namijenjen za obavještajne misije, te detektiranje ciljeva i izviđačke misije. Dron od 16 metara moći će postići maksimalnu brzinu od 500 km/h, uz nosivost od 2300 kg. Prvi letovi planirani su za 2026.