Sunce se budi: Na njegovoj površini nastao je veliki kanjon, a elektromagnetski valovi idu prema Zemlji!

Elektromagnetske oluje pogađale su Zemlju i prije, a najpoznatiji je događaj iz 1859. godine poznat kao Carrington Event

Pojačana aktivnost Sunca otvorila je 17.000 kilometara dubok kanjon na njegovoj površini i rezultirala nizom eksplozija i izbačenom plazmom. Uslijedili su snažni magnetizirani solarni vjetrovi, a mnogi od njih bili su usmjereni prema Zemlji, objavio je Space Weather.

Nakon erupcija uslijedila su izbacivanja Sunčeve mase (CME). Elektromagnetske oluje mogle bi utjecati na električne sustave uključujući električne mreže i elektrane, radio i satelitske komunikacije te navigacijske sustave. Na sreću, čini se da će nadolazeća oluja biti manja. Ozbiljne ili ekstremne oluje mogle bi promijeniti život na Zemlji, stvarajući veliku štetu svim uređajima koji rade na struju i samoj mreži.

Elektromagnetske oluje pogađale su Zemlju i prije, a najpoznatiji je događaj iz 1859. godine poznat kao Carrington Event. Tada je snažna oluja pogodila Zemlju tijekom Sunčevog i bila je toliko intenzivna da je stvorila iznimno svijetlu auroru diljem planeta. Velike štete nije bilo jer, kao što znate, tada nije bilo televizora, radio stanica, moblinih mreža, interneta…

Studija Lloyda iz Londona i istraživanja atmosfere i okoliša (AER) iz lipnja 2013. u SAD-u pokazali su da bi, kada bi se događaj u Carringtonu dogodio u moderno doba, šteta u SAD-u mogla premašiti 2.6 bilijuna dolara, otprilike 15 posto nacionalnog godišnjeg BDP-a.