Znate li za letove na Marsu: NASA-in helikopter Ingenuity postavlja nove rekorde na Crvenom planetu!

Ingenuity je letio najdalje i najbrže otkako je sletio na Mars

Mali helikopter je dokazao da mu ništa ne može stati na put. Ne samo da je morao prijeći neravni dio kratera Jezero na Marsu, već se utrkivao s roverom Perseveranceom da stigne do delte rijeke, na mjesto koje bi moglo otkriti ključne informacije o prošlosti Crvenog planeta. Tijekom svog posljednjeg leta, NASA-in helikopter Ingenuity uspio je postaviti nove rekorde, leteći brže i dalje nego ikad.

NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) nedavno je na Twitteru objavio podatke. Ovo je Ingenuityjevo 25. putovanje na Marsu. Ingenuity je sletio na Crveni planet prošle godine u veljači zajedno s roverom Perseverance. U početku su znanstvenici planirali pet letova kako bi pokazali da je to moguće na drugom planetu. No Ingenuity je dokazao da ne može samo ostati u zraku, već može učiniti mnogo više. Tako je njegova misija produžena, a helikopteru je dodijeljen posao izviđanja iz zraka.

Do danas, Ingenuity je prešao 5824 metra udaljenosti na Marsu, uspjevši snimiti zapanjujuće slike tijekom svojih putovanja. Nedavno su i helikopter i Perseverance krenuli prema staroj delti, neistraženom dijelu u krateru Jezero koji, kao što mu ime govori, sugerira da je nekoć tamo postojalo veliko jezero.

Da bi došao do delte Ingenuity je morao napraviti nekoliko kratkih letova koji su pokrivali regiju Séítah, područje koje karakteriziraju stjenoviti teren i dine. Tijekom svog nedavnog putovanja, Ingenuity je letio najdalje i najbrže otkako je sletio na Mars. Mali helikopter je letio 704 metra brzinom od 19,8 km/h. To je gotovo 80 metara duže od prethodnog rekorda od 625 metara. Uz niz problema za let na Marsu, najveći je smanjena gustoća zraka, koja je trenutno samo jedan posto Zemljine gustoće zraka.