Gori i ruski naftovod: To je jedina kopnena veza prema velikim europskim ekonomijama!

Zatvaranje naftovoda znači da Njemačka, Austrija i Mađarska više ne dobivaju rusku naftu iz tog izvora

Požar koji je izbio u skladištima nafte u blizini ukrajinske granice mogao bi utjecati na jedini naftovod koji rusku naftu šalje u Europu. Veliki požar izbio je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u blizini područja naftnog skladišta Družba, koje se nalazi u ruskom gradu Bryansk nedaleko od granice s Ukrajinom. Neki izvještaji ukazuju da bi to mogao biti mogući napad ukrajinskih snaga na naftovod, koji šalje naftu iz Rusije u Europu preko Ukrajine i Bjelorusije. No to su samo nagađanja.

Zatvaranje naftovoda znači da Njemačka, Austrija i Mađarska više ne dobivaju rusku naftu iz tog izvora. Naftovod Družba, koji se proteže na 5500 kilometara, šalje sirovu naftu iz Sibira, Urala i Kaspijskog mora u niz zemalja EU, a ide preko Bjelorusije, gdje se dijeli na sjeverni i južni krak. Sjeverni krak se nastavlja preko Bjelorusije i Poljske do Njemačke dok južni krak prolazi kroz Ukrajinu, a kasnije raznim rutama nafta ide u Slovačku, Češku i Mađarsku.

Iako je naftovod odgovoran za slanje do 1,2-1,4 milijuna barela dnevno u Europu, važno je napomenuti da to nije jedini i najvažniji put kojim ruska nafta ide u EU. Umjesto toga, većina uvoza u Europu (od 70 do 85 posto) obavlja se preko naftnih tankera i luka.

Ruska nafta također stiže u manjim količinama s arktičkih terminala, a ostatak ipak stiže naftovodom Družba, koji je 2019. činio četiri do osam posto ukupnog uvoza sirove nafte u EU.