Ključno otkriće: Čovječanstvo će se vrlo brzo riješiti otpadne plastike?!

Enzim je toliko učinkovit da može djelovati čak i na sobnoj temperaturi, što ga čini prikladnim za razne namjene

Je li čovječanstvo na rubu jednog od najvećih otkrića modernoga doba? Čini se da jest jer su znanstvenici sa Sveučilišta Teksas u časopisu Nature objavili svoj rad – inovativnu metodu za razgradnju plastičnog otpada. Kao što vam je poznato, plastična vrećica ili igračka koju odbacite u okoliš razgrađivat će se stotinama godina. Znanstvenici su uz pomoć jednog enzima uspjeli taj proces skratiti na samo jedan dan.

Novim procesom plastika se potpuno razgrađuje do monomera za samo 24 sata, što omogućuje reciklažu, odnosno vraćanje siruvina u proizvodnju. Projekt se fokusira na polietilen tereftalat (PET), polimer koji čini 12% ukupnog globalnog otpada. Enzim je toliko učinkovit da može djelovati čak i na sobnoj temperaturi, što ga čini prikladnim za razne namjene.

Istraživači sada rade na metodi povećanja proizvodnje ovih enzima, a čovječanstvo je na rubu da se riješi jedne od najvećih pošasti… Tko zna, možda nam za desetak godina u trgovine vrate plastični beštek i slamke jer će biti potpuno bezopasni za okoliš.