Ilustracija podzemlja željezare Azovstal: Pogledajte kako izgleda mreža tunela fortifikacije u Mariupolju!

Kompleks tvornice zauzima 11 kvadratnih kilometara, a u vrijeme mira, zbog zastarjele tehnologije, učinio je Mariupolj jednim od najzagađenijih gradova u Europi

Željezara Azovstal posljednje je uporište ukrajinskih branitelja u razorenom Mariupolju. Ruska vojska, Čečeni i separatisti iz istočnog dijela Ukrajine konstantno napadaju veliki grad na Azovskom moru i uspjeli su potisnuti branitelje, bojnu Azov, marince i policijske jedinice u taj golemi industrijski kompleks. On zauzima 11 kvadratnih kilometara, a u vrijeme mira, zbog zastarjele tehnologije, učinio je Mariupolj jednim od najzagađenijih gradova u Europi.

Prva tvornica Azvostal nastala je tridesetih godina prošlog stoljeća, a prestala je s radom 1941. godine, nakon njemačke okupacije. Obnova je započela 1943. godine, nakon što je Crvena armija oslobodila Mariupolj.

Željezara Azovstal mogla bi biti problem osvajačima jer ona skriva niz podzenih tunela, koji su nastali u vrijeme Hladnoga rata. Naime, ideja je bila da radnici željezare mogu preživjeti i nuklearni udar, a zbog toga je nastao cijeli podzemni grad, koji se proteže čak na šest katova. Pogledajte kako izgleda u ovoj ilustraciji.