Punionice za električne automobile imaju nisku razinu sigurnosti: Hakeri pomoću njih mogu ukrasti novac!

Hakeri mogu lako zaraditi od hakiranja punjača

Na Isle of Wightu u Engleskoj hakeri su na displejima punionica za električne automobile puštali pronografiju, na diplejima punionica između Moskve i St. Peterburga hakeri su, pak, puštali uvredljive poruke na račun ruskog predsjednika…

No ovo su tek primjeri u kojima su punjači korišteni kao provokacija. Mnogo ozbiljnije su prijetenje u kojima hakeri mogu manipulirati s električnom energijom.

Hakerski napadi na automatizirane stanice za punjenje su u porastu, rekao je za Automotive News Yoav Levy, izvršni direktor Upstream Securitya, izraelskog pružatelja automobilskih platformi za kibernetičku sigurnost. Hakeri mogu lako zaraditi od hakiranja punjača, bilo tako da korisnicima isključe punjače ili da ih besplatno koriste. Tu je, naravno, i problem s činjenicom da svako punjenje verficirate aplikacijama ili karticama na kojima su vidljivi vaši računi.

Levy misli da će se hakeri okrenuti protiv tvrtki koje upravljaju velikim centrima za punjenje električnih vozila, tražeći novac za otključavanje punjača. Napadi se također mogu pokazati destruktivnijima jer se punjači mogu koristiti kao ulazna točka u mrežu.