Izuzeće od korištenja sigurnosnog pojasa: Znate li da morate imati posebno uvjerenje…

Osoba koja iz zdravstvenih razloga ne može koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu podnosi zahtjev izabranom doktoru primarne zdravstvene zaštite

To što vi mislite da se iz bilo kojeg vama logičnog, nelogičnog, zdravstvenog ili inog razloga ne biste trebali vezivati ne znači nikom ništa. Samo da se ne bi zabunili, nije obveza vezivanja sigurnosnim pojasom u automobilu rezervirana samo za vozača i suvozača. Putnici na stražnjim sjedalima, to vrijedi i za vas. Zašto je to bitno naglasiti? Znate i sami, kada idete po nekog u bolnicu, nakon pregleda, operacije, odnosno liječniku, od liječnika ta osoba zna se smjestiti na stražnje sjedalo upravo zato jer joj je tako ugodnije, prostranije i još uvijek ima film u glavi prema kojem se „otraga ne treba vezivati“! Osobito ako je taj zaključak donijela sama ili joj je liječnik preporučio. Zaključak iz vlastite glava, onom našom zdravom logikom ako je primjerice nešto operirano u predjelu prsnog koša, recimo ugrađen pacemeker, kako sigurno nije mudro vezivati se i stiskati to područje pojasom, ne pije baš vodu. Čak i ako je liječnik samo rekao, a nigdje ništa napisano u formi uvjerenja koje se traži, to ne znači ništa! Nije bitno jeste li vozač ili putnik u vozilu! Ukoliko – osim ako nemate odgovarajući papir. Crno na bijelo da ne smijete!

Kakav se to papir mora imati? Nekakvo uvjerenje! Gdje se to traži i od koga? Hoće li liječnik biti u sto čuda kada ga se to zatraži?  Doktore nemojte vi meni ništa preporučivati, dajte vi to meni na pismeno i to na propisanom obrascu!  To što ćete vi meni nešto doktorskim rukopisom na komadu papira iskrasnosloviti to vam ni policiji ni sudu ne znači ništa! Mora biti obrazac i to onaj koji je propisan nekim Pravilnikom iz 2012. Kako ne biste mučili ni sebe ni doktora, odnosno liječnika, treba reći da se sve što se o legalnom i legitimnom nekorištenju sigurnosnog pojasa u vozilu treba znati piše u propisu koji se zove onako malo poduže, više riječi je u igri! Gotovo davdeset, pa vi pokušajte zapamtiti i ponoviti iz prve. Pravilnik o postupku, uvjetima i načinu izdavanja uvjerenja osobama koje iz zdravstvenih razloga ne moraju koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu.

Osoba koja iz zdravstvenih razloga ne može koristiti sigurnosni pojas tijekom vožnje u motornom vozilu podnosi zahtjev izabranom doktoru primarne zdravstvene zaštite. On je taj u čijoj je nadležnosti  izdavanje Uvjerenja o nemogućnosti korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu iz zdravstvenih razloga i to na obrascu koji je tiskan kao prilog tog Pravilnika. Treba li kakva još pomoć u njegovom pronalasku treba reći da je objavljen u Narodnim novinama broj 42/2012.

Zdravstveni razlog koji onemogućava korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu utvrđuje izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite na temelju zdravstvenog pregleda i uvidom u zdravstveni karton osigurane osobe. Ukoliko izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite zdravstvenim pregledom i uvidom u zdravstveni karton osigurane osobe ne može utvrditi zdravstveni razlog koji onemogućava korištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje u motornom vozilu, obvezan je zatražiti mišljenje specijalista određene specijalnosti.

Na traženje izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, specijalist određene grane specijalnosti obvezan je odgovoriti da li je zdravstveno stanje osobe razlog nemogućnosti korištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje u motornom vozilu te navesti da li se radi o privremenom ili trajnom zdravstvenom razlogu.

Dakle, neka se liječnici dogovore, konzultiraju ukoliko treba! Samo da se konačnici zna treba li se ili ne vezivati. Samo kao primjer, navedeno uvjerenje izgleda ovako…