Projekt za sigurniji promet: Na ceste ide boja koja svijetli u mraku!

Neki se boje da će troškoviti biti previsoki jer je treba često osvježavati

Vožnja noću može biti izazovna, pogotovo kada su vremenski uvjeti zahtjevni. Posebno se to odnosi na vožnju u kišnim uvjetima ili kada se spusti magla. Vidljivost je minimalna, a tada je najbolje usporiti i voziti najopreznije što možete. Australci su pronašli rješenje da oznake na cesti postanu vidljivije noću. Obojit će ih fotoluminiscentnom bojom.

Boja će se nanositi na odabrane kolnike u državi Victoria (Australija) kao dio programa sigurnosti na cestama Regional Roads Victoria.

Tarmac Linemarkings je tvrtka odabrana za nanošenje fotoluminiscentne boje. U nedavnom postu na Facebooku, Tarmac Linemarkings je najavio da će boja biti nanesena po cijelom Gippslandu od otoka Phillip do granice.

Koliko god korisna bila, boja koja svjetli u mraku nije prihvaćena bez kritika. Neki se boje da će troškoviti biti previsoki jer je treba često osvježavati. Drugi se boje da bi mogla sadržavati opasne, radioaktivne materijale. Neki to čak smatraju opasnim jer bi ljudi mogli poželjeti ugasiti prednja svjetla da vide kako je cool.